Як правильно знайти УДК для статті й навіщо це потрібно

  • 109
  • 5 хв

Здобуваючи науковий ступінь, кожен аспірант або докторант стикається з необхідністю публікувати статті. В них відображаються результати досліджень, що проводяться для захисту дисертації. Але щоб такі матеріали були прийняті до розгляду редакцією авторитетних журналів, вони мають не тільки відповідати певним вимогам, а й містити номер УДК. Якщо про нього забути або вказати його неправильно, стаття буде повернута, а публікація — відкладена на кілька місяців. Чому на такий довгий час?

Оскільки періодичність випусків в журналах різна, то іноді, якщо не встигнути пройти рецензування вчасно, доводиться чекати публікації до наступного кварталу. 

Як правильно знайти УДК для статті та чому це так важливо, розглянемо в матеріалі. 

Що таке УДК до статті

УДК — це не простий бібліотечний номер або код, це універсальна десяткова класифікація, що використовується для структурування наукових публікацій в глобальних базах даних. Вона може складатися із чисел та спеціальних символів, мінімальна загальна кількість яких складає 4, а максимальна — 11.

УДК відноситься до міжнародної кваліфікаційної системи. Вона використовується для:

  • впорядкування інформації в бібліотеках, наукових базах даних та каталогах;
  • полегшення пошуку нових публікацій за відповідними темами та розділами;
  • допомоги дослідникам, бібліотекарям і видавцям в організації інформаційного простору.

Ця система широко використовується в усьому світі для зручного доступу до кваліфікаційних матеріалів. Без УДК стаття, монографія, дисертація чи інша наукова робота не може бути зареєстрованою в глобальних базах.

Як давно використовується УДК для статті в Україні

В Україні УДК використовувалася і раніше, але не всюди. Вона стала обов’язковою для використання в наукових публікаціях з 2017 року, замінивши застарілу систему ББК (бібліотечно-бібліографічну класифікацію), яка була поширеною в СРСР і залишалася в країні ще деякий час. Чому було прийнято рішення перейти на УДК:

  • УДК є більш універсальною та загальноприйнятою системою у світовій спільноті.
  • Це спрощує інтеграцію українських наукових публікацій у міжнародні бази даних і співпрацю з іноземними установами.
  • УДК краще підходить для класифікації сучасних дисциплін і має постійні оновлення, що відображають розвиток науки.

Перехід на УДК був кроком до підвищення міжнародної інтеграції та відповідності світовим стандартам у науковій сфері. 

Де взяти УДК для статті

Завдання на розробку УДК покладається на Книжкову палату України. Зазвичай для того, щоб знайти УДК для статті, можна звернутися до бібліотеки вищого закладу. Але самостійно номер визначити теж можливо, спираючись на онлайн-класифікатор, який перекладений на 57 мов.

Також не буде зайвим після визначення номера переконатися, що ви знайшли вірний відповідник. Для цього варто проконсультуватися з вашим науковим керівником або з нашим експертом Writer Works.

Структура УДК

Щоб знайти УДК для статті, важливо враховувати, що вона має певну ієрархічну структуру: 

  • одна цифра означає один із 10 головних класів знань (0–9).
  • дві цифри деталізують головний клас і вказують на більші підрозділи тем.
  • три цифри вказують на конкретніші розділи в межах підрозділу.

До основних класів належать:

  • 0 – Загальні питання (наука, знання, комп’ютерні науки, бібліотечна справа).
  • 1 – Філософія, психологія.
  • 2 – Релігія, теологія.
  • 3 – Суспільні науки.
  • 5 – Природничі науки.
  • 6 – Прикладні науки, медицина, техніка.
  • 7 – Мистецтво, розваги.
  • 9 – Географія, історія.

Кожен додатковий розряд додає більше деталей до загальної теми. Наприклад, якщо взяти клас 3, він означатиме «Суспільні науки», клас 34 – «Право», а під класом 342 вже можна знайти «Конституційне право».

Окрім того, класифікатор має допоміжні таблиці, які містять додаткові індекси. Останні уточнюють місце, час або мову документа, тобто використовуються для детальнішої класифікації основних понять.

Щоб правильно знайти УДК для статті і відповідні уточнення, натисніть на відповідний знак, щоб зрозуміти, що він означає.

Кілька прикладів, як знайти УДК для статті в таблиці.

Тема статтіНомер УДК
Регулювання правопорушень у сфері кібербезпеки в міжнародному праві343.7:341.43 – Суспільні науки34 – Право. Юриспруденція343 – Кримінальне право343.7 – Кіберзлочинність341.4 – Міжнародне кримінальне право
Психологічні аспекти адаптації дітей у навчальних закладах159.92:3731 — Філософія. Психологія159.9 – Психологія159.92 – Психічний розвиток та здібності373 – Види загальноосвітніх шкіл
Вплив біологічних факторів на розвиток захворювань нервової системи616.8:57.016 – Прикладні науки61 – Медицина616.8 – Захворювання нервової системи57 – Біологія57.01 – Біологічні фактори
Як бачите з таблиці, перші три номери не обов’язково мають відділятися крапками, якщо вони пов’язані за темою. Щоб краще зрозуміти процес, розглянемо ще один приклад утворення номера на зображенні.

Як відбувається процес індексування УДК

Пояснення процесу індексування документів за міжнародним класифікатором допоможе зрозуміти, як саме знайти УДК для статті. Ви можете для початку взяти будь-яку статтю колег, та спробувати проаналізувати процес утворення індексу.

  1. Ознайомлення з документом. Спочатку уважно читають текст, щоб зрозуміти його основний зміст. Якщо ви пишете статтю самостійно, то маєте його пам’ятати.
  2. Формулювання основного змісту. Далі визначають головні теми та ключові поняття. Ви маєте їх занотувати на початку статті.
  3. Визначення основних і допоміжних понять. Головні ідеї поділіть на основні та допоміжні (деталі або уточнення).
  4. Пошук відповідного розділу. Відкрийте таблицю, щоб знайти відповідну категорію для кожного поняття.
  5. Призначення кодів УДК. До кожного основного і допоміжного поняття знайдіть відповідний код.
  6. Комбінація кодів. Якщо публікації охоплює кілька тем, об’єднайте коди, використовуючи спеціальні знаки. 
  7. Перевірка відповідності. Після того, як вдалося знайти УДК для статті, про всяк випадок перевірте ще раз, чи обрані коди відповідають темі та напрямку дослідження.

Така систематизація допомагає правильно класифікувати наукові роботи та полегшує їх пошук у бібліотеках і глобальних базах. Проаналізувавши кілька статей, ви зможете врешті самостійно визначити УДК для статті, підготовленої вами для публікації в авторитетних джерелах.

Як знайти УДК для статті онлайн


Відшукати потрібну інформацію досить нескладно самостійно. Використовуйте онлайн-таблицю, щоб з легкістю знайти УДК для статті. В ній кожен розділ можна розкрити та переглянути деталі.

Починайте з основної теми та поступово шукайте уточнення. Адже кожен наступний класифікатор слугує доповненням головної теми. Не забувайте, що деякі напрямки можуть поєднуватися, наприклад біологія та медицина, психологія та педагогіка. 



Найчастіші питання

— Чи можна використовувати кілька індексів для однієї статті?

Так, це буває навіть корисно, коли дослідження охоплює кілька наукових напрямків. 

— Які можуть бути наслідки, якщо неправильно підібрати код?

Неправильний вибір коду може призвести до неправильної класифікації статті, проблем з індексацією в наукових базах або навіть зниження репутації і науковця і видання. Тому зазвичай редактори слідкують за правильністю вибору класифікатора і відхиляють статті, неправильно визначені автором.

— Як правильно знайти УДК для статті?

Щоб вибрати класифікатор для статті, потрібно ознайомитися з основним змістом статті та виділити ключові поняття. Далі скористатися онлайн-таблицями, щоб знайти відповідні індекси, і перевірити правильність. Якщо виникають труднощі, можна звернутися до бібліотекарів, викладача, наукового керівника або до наших спеціалістів Writer Works.

Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо