Як правильно написати висновки до дипломної роботи

  • 146
  • 5 хв

В структуру кожної дипломної роботи обов’язково входять два таких важливих пункти як вступ та висновки. У одному з них зазначається мета, завдання та методи дослідження, а в іншому — до яких результатів вони привели.

Тож висновки — це узагальнення результатів дипломної роботи та відмінний спосіб показати цінність кваліфікаційного проєкту, особливо на захисті. По суті це кінцівка, яка має бути чіткою, лаконічною та логічною. Тоді й питань до дипломної роботи в комісії буде мало.

В статті розглянемо, як саме досягти такого результату. 

Що таке висновки до дипломної роботи

Висновки можуть бути написані як після кожного розділу, так і наприкінці кваліфікаційної роботи перед списком літератури. Висновки до розділу дипломної роботи передбачають підбиття підсумків у певній главі та пропозицію перейти до наступного питання. Цей елемент не є обов’язковою структурною частиною.

Необхідність написання висновку під кожним розділом залежить від вимог кафедри, дисципліни та загального обсягу проєкту. Замість цього всі результати та узагальнення зазвичай виносять у підсумкову частину.

Загальний висновок дипломної роботи обов’язково корелюється з метою та завданнями, поставленими у вступі.

От що має бути в прикінцевому розділі:

  • Окреслення отриманих результатів під час експерименту, спостереження, опитування чи іншого методу дослідження.
  • Чи вдалося отримати підтвердження думок, що були вказані у вступній частині як гіпотетичні. 
  • Яке практичне значення мають подальші результати впровадження методів, запропонованих у досліджені. 
  • Якими були недоліки дослідження або що його обмежувало. Як саме можна виправити прогалини, та які ресурси для цього потрібні. 
  • Рекомендації для подальших досліджень або практичного використання методик. 
  • Пропозиції щодо розв’язання проблем, виявлених під час аналізу результатів.

Також дуже часто в загальних висновках згадується, про що йшла мова в кожному з розділів.

Як саме написати висновки до дипломної роботи

При складанні висновків варто дотримуватися певної структури: 

  • визначення результатів теоретичних аспектів, чи вдалося досягти мети;
  • висновки після аналізу результатів практичної частини;
  • значущість проведеної роботи, рекомендації щодо вирішення завдань.

Найскладніше зазвичай писати висновки до бакалаврської роботи: це перший великий кваліфікаційний проєкт, який студент захищає. Проте методика написання висновків дуже проста.

Візьміть вступ до дипломної роботи та почніть розписувати кожну тезу таким чином:

  • На початку була поставлена мета виявити […]. В результаті роботи над проєктом було знайдено рішення […].
  • В процесі було вивчено […] джерел. Відповіді на питання знайдені у […] та […].
  • Під час роботи над проєктом, використовувалися […] методи дослідження. Метод […] виявив такі показники […]. Метод […] підтвердив гіпотезу про […]. 
  • Таким чином можна дійти висновку […]. Підтвердження результатів можна переглянути у додатку […] та таблиці […].
  • Прогнози перспективи розвитку запроваджених методів […].

Замініть тези на ті, що реально прописані у вступі, а три крапки у квадратних дужках на реальні дані та показники. Слідкуйте за послідовністю викладу.

Викладайте думки чітко й коротко, наприклад.

Якщо ви будете дотримуватись вказаних рекомендацій, то висновки до магістерської роботи писати буде вже значно легше. Слід зазначити, що робота магістра є на ступінь вищою за бакалаврату, тож вимоги до неї посилюються.

Різниця між висновками до дипломної роботи магістра та бакалавра

З першого погляду може здаватися, що всі дипломні роботи приблизно однакові: бо вимоги до структури розділів та висновків схожі. Проте, захищаючи диплом бакалавра, студент не тільки виконує роботу значно меншу за обсягом, а й може дозволити собі зробити акцент на практичній частині та виконати аналіз проблеми поверхнево. Комісія менш прискіпливо ставиться до цього рівня.

Ніхто не очікує, що молодший спеціаліст може зробити науковий прорив. Але він має вміти грамотно описати об’єкти які вивчає, виявити їхні переваги та недоліки.

Проте в магістерській роботі студенту потрібно обробити щонайменше 100 наукових праць, досить ретельно проаналізувати проблему з усіх боків й запропонувати унікальні рішення.

Також здобувач має не тільки бездоганно оформити всі розділи дипломної роботи, включно з висновками, а особливу увагу приділити виноскам та списку використаних джерел. Все це, звісно, ускладнює та збільшує обсяг дипломної роботи в цілому і висновків зокрема.

Розглянемо приклади.

Дипломна робота — висновок бакалавра

Магістерська дипломна робота — висновок

Як можна побачити, у першому варіанті більше описовий огляд, який є дуже простим. Якщо висновок дипломної роботи бакалавра вміститься на 1 аркуш, то обсяг відповідного розділу в магістерській роботі буде в значно більший, тобто займе до 5 сторінок.

В другому прикладі відчувається велика праця, детальний аналіз проблеми, розуміння термінології, здатність студента до наукової роботи. 

Часті помилки при складанні висновків до дипломної роботи

  • Відсутність структури. Важливо слідкувати, щоб висновки відповідали структурі викладення вступної частини. 
  • Переписування вступу. Слід уникати сліпого копіювання думок із першої частини. Треба намагатися їх викладати іншими словами, зберігаючи суть. 
  • Увага на один розділ: теоретичну або практичну частину. Обсяг висновків по кожному розділу має бути приблизно однаковим. Щоб у комісії не виникало відчуття, що окремі питання студент розібрав краще, а інші оминув увагою. Або що здобувач забув розповісти про якісь моменти. 
  • Відсутність узагальнення. Автори іноді просто повторюють те, що вже було сказано в основній частині роботи, замість того, щоб узагальнити результати дослідження.
  • Нечіткі формулювання. Викладати суть треба ясно і послідовно.
  • Відсутність зв’язку з цілями. Висновки до дипломної роботи мають відображати виконання поставлених на початку роботи завдань та досягнення цілей, інакше узагальнення виглядають відокремленими від основного змісту.
  • Невідповідність результатам. Деякі автори роблять висновки, які не підтверджуються даними, отриманими в ході дослідження. Це може бути пов’язано з бажанням зробити дипломну роботу більш значущою, ніж вона є насправді.
  • Відсутність критичної оцінки. Іноді автори уникають вказувати на обмеження свого дослідження або не дають об’єктивну оцінку отриманих результатів.

Чим відрізняються висновки та пропозиції до дипломної роботи

Висновки пише студент наприкінці проєкту, а зауваження та пропозиції до дипломної роботи вказує науковий керівник або рецензент (коли мова йде про захист кваліфікації рівня вищого, ніж магістр). Також пропозиції може викласти студент після висновків. Вони стосуються подальшого використання практик та методик, що були виявлені в процесі досліджень. 

Звісно, висновки до дипломної роботи — зовсім непросте завдання, особливо для новачків. Щоб його виконати на відмінно, потрібно докласти великих зусиль та витратити багато часу. Треба тримати постійний контакт з науковим керівником, виконувати всі його вказівки. Іноді, якщо відчуваєте, що не впораєтеся із висновками, варто отримати консультацію сторонніх спеціалістів, щоб впевнено дійти до захисту. Ми часто допомагаємо студентам в питаннях виконання кваліфікаційних завдань. Не соромтеся звертатися, якщо хочете, щоб ваша дипломна робота виглядала достойно на фоні проєктів інших випускників.

Переглянути приклад


Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо