Як правильно написати автореферат дисертації — корисні поради й часті помилки

  • 63
  • 6 хв

Для захисту дисертації потрібно виконати ряд умов. Одна з них — написання автореферату. Це завершальний етап виконання наукової роботи. Мета автореферату — попереднє ознайомлення широкого кола фахівців і наукової спільноти з результатами дослідження й отримання відгуків фахівців до захисту дисертації. Це важливий документ, який, на відміну від дисертації, завжди читають повністю.

Примірник має отримати кожен член комісії, а також науковці, які готують рецензії. Написати автореферат дисертації мало — потрібно додати до нього відгуки.

Що таке автореферат дисертації

Автореферат — це стислий виклад основного змісту дисертації. В цій роботі перелічуються основні тези, вказуються ключові напрацювання, аргументуються важливі думки.

Щоб написати автореферат дисертації на високому рівні, слід уникати зайвих подробиць та інформації, яка не міститься в науковій роботі. При цьому автореферат має бути не просто описом дисертації, а й містити обґрунтування винайдених рішень і значущості теми. Стиль викладу — академічний, тобто з використанням конструкцій, притаманних діловій мові. Але слід уникати надто довгих складних речень.

За допомогою автореферату дисертації кандидат на здобуття наукового ступеня закриває кілька питань:

  • тестує значущість своєї наукової роботи серед колег та перспективність її захисту;
  • доносить ключові думки дисертації членам комісії: після ознайомлення з авторефератом вони приймають рішення про вивчення повної версії;
  • отримує відгуки та зауваження від інших дослідників і фахівців у відповідній галузі;
  • встановлює професійні зв’язки, які можуть стати значущими для розвитку кар’єри.

Коли краще написати автореферат дисертації

Найкращий час для роботи над авторефератом за місяць чи півтора до захисту. Тобто одразу після закінчення написання дисертації.

Здобувачу потрібно врахувати, що з роботою мають ознайомитися всі члени комісії й опоненти. Тобто розіслати роботу потрібно не пізніше, ніж за 2 тижні.

Тож чим скоріше вдасться написати автореферат дисертації, тим краще. Тим паче, що для цього не треба робити окремі дослідження, розрахунки, достатньо лише узагальнити свій досвід і відобразити його в документі. 

Структура та основні елементи автореферату

Перед тим як написати автореферат дисертації, ознайомтеся з вимогами до структури.

Вона складається з таких основних положень:

  • Обкладинка — схожа на титульний лист, де вказується інформація про міністерство, університет, відомості про автора (повне ім’я, прізвище та індекс УДК, який надає науковий відділ бібліотеки факультету), назва, напрямок, кафедра, вид роботи, місто та рік.

  • Зворотний бік обкладинки, на якому розповідається, хто написав дисертацію, коли відбудеться захист, а також відомості про наукового керівника та опонентів чи інших членів комісії.

  • Загальна характеристика дисертації, де відображаються основні моменти дослідження, що дають чітке уявлення про зміст дисертації. Це є одним із ключових розділів, який зазвичай включає такі елементи: актуальність теми, мета, завдання та методи дослідження, наукова новизна та практична значущість роботи.

  • Основний зміст — розділ, в якому тезисно описується зміст розділів. За наявності додаються ілюстрації для наочної демонстрації проблем чи рішень дослідження.

  • Висновки — розділ, в якому представляються основні результати наукового дослідження та пропозиції практичного використання винаходу.

  • Список опублікованих автором праць. В цьому розділі потрібно вказати попередньо опубліковані у фахових виданнях наукові роботи.

  • Анотації — це короткі резюме, що відображають суть наукової роботи. Вони призначені для швидкого ознайомлення читачів із ключовими аспектами дисертації, зокрема її метою, результатами та значенням. Вони можуть бути написані українською та англійською мовами.

Анотації допомагають зацікавити наукову спільноту і фахівців детальніше ознайомитися з роботою.

Загальні вимоги до оформлення автореферату

Орієнтиром для оформлення роботи слугують ДСТУ 3008-95. Окрім того, щоб правильно написати автореферат дисертації, варто звертати увагу на вимоги навчального закладу, де проходить підготовка кандидата.

  1. Автореферат друкується державною або англійською мовою (залежно від мови захисту).
  2. Вимоги до шрифту, кеглю, відступів абзаців, міжрядкового інтервалу зазвичай ті самі, що до всіх кваліфікаційних робіт, які пишуть студенти, починаючи з курсової. Проте завжди краще запросити методичку в наукового керівника. Краще переконатися, що ви знаєте на 100 %, як правильно написати дисертацію, а тоді вже й автореферат.
  3. Документ не потребує титульного аркуша, замість нього виступає обкладинка. 
  4. Обсяг автореферату має бути 0,7–0,9 авторського аркуша для кандидатської та 1,3–1,9 — докторської дисертації. Враховуючи те, що авторський аркуш дорівнює 40 000 символам, цей обсяг відповідає 15–20 та 35–40 сторінкам.
  5. Заголовки рубрик не виписуються в окремі рядки, а виділяються безпосередньо у документі напівжирним шрифтом. 

Автореферат до 2023 вимагалося обов’язково друкувати у вигляді брошури. Кількість примірників мала бути близько 100, оскільки документ потрібно було розіслати по університетах України, рецензентам та всім членам комісії. Наразі (станом на 2024 рік) публікація автореферату не передбачена. Також навчальний заклад може взагалі його не вимагати або задовольнитися електронними варіантами. Тож ці питання краще уточнити в вашому навчальному закладі.

Як написати автореферат дисертації без помилок

Захист наукового ступеня відбувається досить не часто, тож помилки — нормальний супутник здобувачів.

Серед найчастіших помилок трапляються такі як:

  • Мало публікацій. Найчастіша помилка, через яку відхиляються дисертації, — недостатня кількість авторських публікацій претендента. Річ у тому, що наукові результати, що були виявлені під час дослідження, мають бути опубліковані в авторитетних журналах. Потрібно щонайменше 3 публікації для кандидатської та від 10 — для докторської дисертації. Це можуть бути статті у фахових виданнях України, наукових журналах, проіндексованих Web of Science Core Collection та/або Scopus, одноосібних монографіях. Також один патент на винахід (якщо він є) прирівнюється до однієї наукової публікації. 
  • Не вказаний УДК. Часто кандидати забувають вказати індекс УДК (універсальна десяткова класифікація). Це авторський знак, що відповідає міжнародній класифікації і використовується у 130 країнах світу. Його можна взяти у науковій бібліотеці університету. Без авторського знаку робота не може бути доданою до глобальних наукових баз. Вони призначені для відстеження розвитку наукових досліджень у певних галузях.
  • Перевищення ліміту. Краще написати автореферат дисертації менший за обсягом, ніж перевищити ліміт. Враховуйте кількість інформації, з якою треба ознайомитися членам комісії. Читання й осмислення роботи кандидата — не єдине завдання в робочому графіку науковця. Щоб визначити обсяг, враховуйте, що автореферат — має бути не більшим від 10–12 % обсягу дисертації. Наприклад, якщо наукова робота містить 100 сторінок, то автореферат — не більше 12 сторінок.

Серед інших частих помилок — намагання написати автореферат дисертації в останні дні перед захистом. Не забувайте, що вам не тільки треба розіслати примірники, а й попередньо порадитися з науковим керівником. А йому теж потрібен час і на ознайомлення з авторефератом, і на внесення правок.

Висновки

Ми ознайомили вас із тим, як написати автореферат дисертації таким чином, щоб ваша робота відповідала державному стандарту. Не дивлячись на постійні зміни у вимогах до захисту дисертацій, кожного року в Україні з’являється чимало докторів філософії та докторів наук. Наша компанія також робить певний внесок у цей процес, допомогаючи здобувачам наукового ступеня консультаціями, послугами редагування та написання наукових робіт. Також за необхідності ми підібраємо науковий журнал і допомогаємо з публікацією статті. Тож якщо вам потрібна наша фахова підтримка, звертайтеся. Ми допоможемо написати автореферат дисертації чи інший кваліфікаційний проєкт на високому рівні.


Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо