Як оформити зміст курсової роботи

  • 164
  • 5 хв

Жодний кваліфікаційний проєкт не обходиться без чіткого плану. Курсова робота — не виняток.

Оскільки неможливо продемонструвати логіку побудови дослідження і зробити зрозумілими зв’язки між розділами та темами без змісту. Його наявність та правильне оформлення є обов’язковою вимогою. Нехтування якою може призвести до неприємних наслідків, таких як відправлення проєкту на доопрацювання або недопуск до захисту. У цій статті ми розглянемо, як написати та оформити зміст до курсової роботи, і чому його належна підготовка настільки важлива.

Цілі та завдання змісту

Курсова робота — це невеликий проєкт із чіткою структурою. Передбачається, що періодична підготовка таких завдань дозволяє студенту опанувати необхідні навички для написання диплома. Наприкінці курсу в деяких вищих навчальних закладах роботу потрібно захищати усно. Перше, на що звертає увагу науковий керівник, переглядаючи курсову — саме на зміст. Тому важливо, щоб воно справило приємне враження.
Зміст повинен містити всі необхідні структурні елементи і виклад у ньому має бути чітким та послідовним.

ЗВЕРНИ УВАГУ

Потрібно також виконати умови щодо шрифту: зазвичай це Times New Roman, розмір 14. Варто не забувати дотримуватися інтервалу 1,5 між рядками і вирівняти текст по ширині. Після позначення кожної цифри розділу варто ставити крапку. Головні розділи мають бути виділені шрифтом. Слово “Зміст” розміщується посередині аркуша. Нижче в статті ми надаємо зразок правильного оформлення.

Якою має бути структура змісту курсової роботи

Оскільки курсова включає певні розділи, вони мають відображатись у змісті:

  • вступ — у ньому описується актуальність теми, мета та обрані методи дослідження; проте в самому змісті достатньо вказати слово “Вступ”;
  • теоретична частина — в ній визначаються основні поняття, базові категорії, опис літератури;
  • практична частина — в цьому розділі має простежуватися організація експерименту;
  • висновки — в цьому блоці курсової йде підсумок результатів проведеної роботи та рекомендації щодо їх практичного застосування;
  • використані джерела — їх кількість може складати від 15 до 30 одиниць. 
  • додатки — розділ не обов’язковий, але дозволяє зробити курсову роботу цікавішою для сприйняття, завдяки наочній інформації.

Висновки, використані джерела, додатки, як і вступ, зазвичай відмічаються у змісті як розділи, без опису і розподілення на глави. Хоча бувають винятки, коли, наприклад, додатків багато. 

Як правильно скласти зміст 

Щоб зробити зміст в курсовій роботі гарним, зі зрозумілою і чіткою структурою, фахівці Writer Workes рекомендують складати план.

Деякі студенти плутають зміст із планом. Але останній є просто орієнтиром для того, щоб краще виконати роботу. В ньому студент ще не вказує сторінок, проте може викласти думки розгорнуто. План можна і треба погодити із науковим керівником, щоб отримати поради щодо його покращення. 

Щоб оформити зміст курсової роботи належним чином, слід дотримуватися таких правил:

  • Друк сторінки виконується чорними чорнилами на білих аркушах.
  • Титульна сторінка в зміст не входить, оскільки вона йде попереду. 
  • Початок кожного розділу чи підрозділу має відповідати певній сторінці.
  • Пункти завжди пишуться з нового рядка. 
  • Підрозділи до глав вказуються з відступами.
  • Нумерація сторінок для запобігання помилок виконується автоматично (нижче розглянемо деталі). 

Поширені помилки при підготовці змісту курсової роботи

Курсові студенти пишуть регулярно, тож варто постійно дотримуватися державних стандартів щодо оформлення наукових робіт. Проте здобувачі професії забувають нумерувати розділи, ставити відповідний шрифт.

Ігнорування вимог — одна з найпоширеніших помилок студентів. Серед інших погрішностей:

  1. Виклад змісту нелогічний та непослідовний.
  2. Довгі складні речення, що займають понад два рядки.
  3. Друкарські, граматичні, пунктуаційні помилки у тексті.
  4. Назви розділів мають розбіжності з заголовками/підзаголовками в тексті курсової роботи.

Приклад варіантів оформлення (правильного і неправильного) надаємо нижче. 

Як оформити зміст курсової роботи без помилок

Надаємо вам кілька порад, які допоможуть виконати роботу якомога якісніше:

  • Можна попросити чи сфотографувати вимоги безпосередньо на кафедрі, щоб вони були перед очима.
  • Слідкуйте, щоб зміст курсової роботи виглядав послідовним, а не як окремі, не пов’язані між собою, речення. 
  • Намагайтеся викладати думки якомога коротше. Пам’ятайте про прислів’я: “Краще коротко, але влучно”. 
  • Вичитуйте тексти на помилки, користуйтеся підказками графічних редакторів, вони хоч і не знаходять всі проблеми, але принаймні від друкарських помилок захистити зможуть. 
  • Навчиться користуватися функціями текстових програм. Створення автозмісту в текстовому редакторі, наприклад, Microsoft Word або Google Docs, дозволяє автоматично оновлювати зміст при зміні структури документа. Цю функцію зазвичай називають автозміст.

Як скористатися автозмістом

Спочатку потрібно відформатувати підзаголовки відповідним чином. А потім просто натиснути кнопку “Зміст” у розділі “Вставити”. У Google Docs, функцію форматування заголовків можна знайти у верхній панелі під розділом “Формат”. Для цього треба відкрити меню в пункті “Звичайний текст”.

Далі потрібно розгорнути меню “Вставити” і прокрутити панель до самого низу.

Поставте курсор на вільне поле під заголовком, відкрийте розділ “Зміст” і виберіть потрібний формат. Натисніть лівою клавішею мишки на обраний вид відображення змісту та отримайте результат.

От що вийшло, коли ми створили зміст… ні, не курсової роботи, а безпосередньо цієї статті в Google Docs, попередньо пронумерувавши пункти.

Якщо ви працюєте з Word форматом, для вставки змісту вам потрібно буде знайти пункт “Додати текст”, який знаходиться у меню “Посилання”. Форматування заголовків також у редакторі Microsoft Word є. Але розміщення відповідних пунктів залежить від вашої версії документа.

Висновки

В цій статті ми докладно розглянули, як зробити зміст в курсовій роботі максимально якісним та привабливим для комісії. Використовуйте наші поради, щоб уникнути недоліків та запобігти помилкам. Для цього ви також можете скористатися сторонньою допомогою.

Фахівці Writer Works можуть допомогти як з незалежною оцінкою вашої роботи, щоб вдосконалити її, так і виконати завдання зі створення змісту чи написання курсової роботи. Звертайтеся, якщо відчуваєте, що самостійно не зможете виконати проєкт на достатньому рівні. Ми гарантуємо вчасне виконання та відповідну якість.

Приклад


Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо