Тема для реферату — як правильно її вибрати

  • 41
  • 4 хв

Щоб підтвердити рівень знань та навичок, отримати додаткові бали за предмет або й відпрацювати пропущені заняття, студент пише реферат. Для цього він обирає тему та опрацьовує відповідну для неї літературу. Обсяг цієї роботи складає близько 10-20 сторінок. А її ціллю є опис певної проблеми чи розбір поняттєвої бази.

Від того, наскільки вдало буде сформульована тема для реферату, залежить легкість творчого процесу з написання та оцінка роботи, за умови, що питання справді буде вичерпно розкритим. 

Слід врахувати, що тема для реферату буває як суто професійною, так і загальною (вільною). В першому випадку надається запропонований список тематичних питань, в другому — студент може самостійно запропонувати питання для розкриття. При цьому якщо тема обирається зі списку запропонованих, то коригування її потребуватиме обґрунтування. І навпаки — вільна тема може змінюватися в процесі роботи над рефератом до повного затвердження викладачем. 

Головні принципи вибору теми для реферату

Вибір готової теми зазвичай складається з таких кроків:

  1. Оцінка складності. Спробуйте оцінити кожний запропонований варіант, наскільки тема для реферату відповідає вашим інтересам. З цікавим завданням впоратися легше, навіть, якщо воно здається складним. 
  2. Обговорення питання з викладачем. З’ясуйте головні вимоги до роботи та критерії оцінювання. Попросіть рекомендації, які допоможуть виконати завдання якнайкраще. 
  3. Аналіз зразків. Запросіть попередні студентські роботи та уважно прочитайте їх. Спробуйте визначити, чи повністю розкрита заявлена тема. Зверніть увагу на недоліки, помилки, щоб намагатися їх уникнути у своїй роботі.

Після виконання цих кроків ви зможете зрозуміти очікування викладача, добре виконати завдання з першого разу і таким чином заощадити час на доопрацювання. 

Поради щодо самостійного формулювання теми

Якщо ваш викладач запропонував чи дозволив обрати тему для реферату самостійно, то попередньо вам доведеться все одно визначитися з напрямком і провести деяку аналітичну роботу:

  • Знайти відповідну літературу. Це можуть бути наукові журнали, підручники, книги та інтернет-ресурси. Зазвичай багато джерел вам можуть запропонувати безпосередньо в бібліотеці вишу. 
  • Переконатися у відповідності джерел. Якщо ви займатиметеся пошуком джерел самостійно, а не в бібліотеці, не забудьте перевірити літературу на актуальність та відповідність науковим вимогам. Тобто статті з блогів не підійдуть — інформація має бути достовірною. 
  • Ознайомитися з матеріалами. Визначте те, що стосується саме вашого напрямку, переглядаючи джерела по діагоналі. Якщо вони є в інтернет-доступі, достатньо буде виписати назву видання, автора, сторінки. Якщо матеріали доступні тільки в бібліотеці, щоб не сидіти в ній годинами, можете сфотографувати сторінки на телефон. В іншому випадку — взяти конспект та виписати тези, не забувши помітити, звідки походить вихідна інформація. Вам все одно доведеться додати бібліографію у реферат. 
  • Зробити план. Якщо ви почнете накидувати план на етапі ознайомлення з інформацією, то вам буде легше зрозуміти, чи вдасться повністю розкрити питання. 

В процесі ознайомлення з джерелами та роботи над планом спробуйте уточнити тему і сформулювати варіант для затвердження. 

Як зрозуміти, що тема для реферату сформульована правильно

Є кілька важливих критеріїв формулювання теми, про які варто пам’ятати:

  • Тема для реферату має відповідати дисципліні. Тобто якщо ви вивчайте, наприклад, менеджмент, то шукайте інформацію про управлінські рішення, стратегії розвитку компаній чи конфліктологію. А якщо філологію — то піднімайте теми з мовознавства, лінгвістики, риторики тощо. 
  • Стислість і зрозумілість. Висловлюйтеся точно і зрозуміло, але при цьому намагайтеся втиснутися в одне речення чи фразу до 5 слів. Для цього ви можете спочатку висловити думку так, як розумієте, потім скоротити, відкинувши зайві слова. Скорочувати потрібно доти, доки зміст залишається зрозумілим.  
  • Відсутність помилок. Перечитайте тему кілька разів, можна вголос, щоб переконатися у відсутності помилок та легкості сприйняття інформації.
  • Актуальність та унікальність. Тема для реферату має бути актуальною — важливою для сучасного світу. Робота — унікальною: не скопійованою. Для цього думки, знайдені в джерелах, потрібно викласти своїми словами.

Кілька прикладів, як може виглядати тема для реферату з напрямку «Менеджмент».

Часті питання стосовно реферату

— В якому стилі пишеться реферат?

Як будь-які інші кваліфікаційні роботи, реферат пишеться в науковому стилі з використанням специфічної термінології та вимірювальних одиниць. 

— Скільки джерел зазвичай потрібно для написання реферату?

Близько 10-15 найменувань вистачить. Головне слідкувати, щоб інформація в джерелах справді була пов’язана зі змістом. Найчастіша помилка студентів: додавати в перелік статті, які не були використані. 

— Що саме потрібно писати в рефераті? 

Реферат складається з таких розділів: титульна сторінка, зміст з розділами та підрозділами (достатньо 3-4 пунктів), основний виклад, висновки та список літератури. Ви можете взяти вимоги і приклади безпосередньо на кафедрі. 

Якщо вам потрібна професійна допомога у виборі, формулюванні теми чи написанні реферату, звертайтеся до наших авторів Writer Works.

Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо