Скільки наукових статей потрібно для захисту дисертації

  • 181
  • 6 хв

Стати науковцем в Україні досить непросто: недостатньо лише грамотно написати дисертацію. Щоб здобути науковий ступінь чи вчене звання, Міністерство освіти ставить певні вимоги до кандидатів. Серед них — публікації результатів дисертації у вигляді статей, монографій чи тез конференцій в авторитетних виданнях.

Якщо кількість публікацій для захисту докторської дисертації буде недостатньою, здобувача не буде допущено до виступу перед вченою радою.

Проте не слід лякатися цієї вимоги, оскільки наукові публікації є частиною дослідження і при грамотній підготовці вони добре вписуються в окремі розділи наукового проєкту. А самоцитування не вважається плагіатом.

Необхідна кількість статей для захисту кандидатської

Щоб захистити кандидатську, потрібно від 5 опублікованих результатів досліджень. До наукових публікацій входять:

  • статті, що опубліковані у фахових виданнях України;
  • статті, які були розміщені в періодичних виданнях інших країн;
  • патент на винахід, що пройшов експертизу;
  • розділ у колективній монографії;
  • посібник (для галузей у педагогічному напрямку). 

При цьому враховуються:

  • не більше однієї статті в одному журналі;
  • не більше двох патентів чи розділів у колективній монографії;
  • не більше одного посібника (для педагогічного напрямку).

Цікаво!

Якість збірників наукових статей настільки важлива, що в деяких випадках одна стаття може прирівнюватися до двох. Докладніше це розглянемо далі. 

Також зверніть увагу

Під час воєнного стану здобувач диплома має право опублікувати результати своїх досліджень всього в трьох виданнях. Але через рік після скасування воєнного стану все ж має бути розміщено не менше 5 публікацій результатів дисертації. 

Якою має бути кількість публікацій для захисту докторської дисертації

Оскільки докторська дисертація — значно більша за обсягом робота, ніж кандидатська, то й кількість публікацій вимагається більша. Тобто, потрібно 10 статей. Але при цьому вони мають бути опубліковані в журналах найвищої категорії. В іншому випадку необхідно буде близько 20 статей. Уточнити необхідну кількість публікацій для захисту докторської дисертації можна у вченої ради. Остання, звісно, орієнтується на вимоги, опубліковані в наказі Міністерства освіти 23.09.2019  № 1220. Проте може висунути зобов’язання за кількістю публікацій в журналах певних категорій. 

Будьте уважні:

Статті, які опубліковані в журналах держави-агресора в загальну кількість публікацій для захисту докторської дисертації не зараховуються. Тож, якщо вони є, їх не можна буде згадувати у переліку. При цьому розмістити вже опубліковані матеріали в журналах інших країн не вийде, оскільки кожне видавництво приймає тільки унікальну роботу.

Доведеться повністю їх переробити та переформулювати. А тоді вже подавати заявки в наукові редакції. 

Вимоги до збірки наукових статей

Щоб наукові статті можна було включити в загальну кількість публікацій для захисту докторської дисертації, вони мають бути опубліковані у фахових виданнях. Вимоги до наукових збірок досить високі: вони щорічно мають проходити перевірки та підтвердження права на індексацію. За результатами цих перевірок українським журналам присуджується категорія А, Б або В. Їх можна знайти в реєстрі МОН. 

Система поділу допомагає визначити авторитетність та науковий вплив видання, де публікуються статті:

  • До категорії А належать найбільш престижні журнали, що входять до міжнародних наукометричних баз даних, таких як Scopus чи Web of Science. Публікації в цих журналах мають високий науковий рівень і значну міжнародну цитованість. Тож якщо ваші статті приймуть, загальна кількість публікацій для захисту докторської дисертації може бути меншою, ніж 20.
  • В категорію Б входять наукові журнали, що мають національне визнання та включені до українських переліків видань, затверджених Міністерством освіти і науки України. Вони вважаються менш авторитетними, ніж журнали категорії А, але мають значний науковий вплив на національному рівні.
  • Категорія В — це журнали, які мають менший науковий вплив, публікують локальні дослідження і не входять до міжнародних баз даних. Публікації в таких журналах мають обмежену наукову цінність, але визнаються в академічній спільноті на локальному рівні. 

Окрім цього всі журнали розділяються на чотири групи (квартилі) на основі їхнього впливового індексу, такого як імпакт-фактор:

  • Q1 — найвищий рівень, входить до найкращих журналів з впливовістю на науковий світ від 75% до 100 %. Тому наукова стаття, опублікована в таких виданнях, прирівнюється до трьох.
  • Q2 — займає місце в діапазоні від 50 до 75 %. Також кожна стаття, що публікується в таких журналах прирівнюється до трьох.
  • Q3 — від 25 до 50 %. Одна наукова стаття, опублікована в цьому журналі, прирівнюється до двох.
  • Q4 — найнижчий рівень, це журнали з найменшим впливом у своїй галузі (від 0,1 до 25%). Тож тут одна публікація прирівнюється до однієї статті.

Квартиль часто використовується для оцінки якості наукових публікацій. Це показник, який характеризує рівень журналу відносно інших у тій самій науковій галузі. Тож чим вищий рівень видавництва, тим менша кількість публікацій для захисту докторської дисертації знадобиться взагалі.

Висновки

До питання вибору наукових журналів потрібно ставитися дуже уважно. Оскільки якщо збірка випаде з індексу, науковець втрачає і рейтинг і кількість публікацій. Такі проблеми зазвичай виникають під час розміщення статей в «журналах-хижаках» — видавництвах, які видають себе за наукові. Проте останні не проходять індексацію. Звісно, для того, щоб стаття була прийнята в авторитетних джерелах, вона має відповідати високим вимогам до значущості теми для науки. З першого разу розібратися в цих питаннях дуже важко. Тож більшість здобувачів чекають по три місяці розміщення або стикаються з відхиленнями робіт і не знають, що робити далі. 

Якщо ви хочете, щоб потрібна кількість публікацій для захисту докторської дисертації була зроблена вчасно, звертайтеся за нашою фаховою допомогою. Завдяки налагодженим зв’язкам з редакціями, досвіду та знанням вимог, ми закриємо це питання найкращим для вас чином. Ми підготуємо або відредагуємо матеріали так, щоб вони швидко були прийняті, і ви змогли спокійно підготуватися до виступу перед вченою радою.

Часті питання

— Чи можливо відтермінувати захист дисертації, якщо кількість статей буде не достатньою?

Відтермінування можливе, але дивлячись, скільки саме статей не вистачає та з якої причини: не написані, були відхилені чи випали з індексу. Рішення передається на розгляд вченої ради. Але вона зазвичай нагадує, що здобувачу надається 3-4 роки для написання наукової роботи. Цього зазвичай достатньо, щоб розмістити потрібну кількість публікацій для захисту докторської дисертації. Тож варто намагатися вкластися в цей термін. Ще, як варіант, не забувайте про інші можливості: патенти, монографії, розділи у колективній монографії, тези з виступів конференції — теж прирівнюються до публікацій. Тож їх можна представити на розгляд.

— Які вимоги висувають до наукових статей видавці?

Оскільки наукові журнали існують і розвиваються завдяки запитам своєї аудиторії, то й редакторська політика в кожному з них може дуже відрізнятися. Десь можуть мати більший попит довгі статті, десь короткі. Стиль мови може бути суто науковим, або навпаки науково-популярним. З вимогами можна буде ознайомитися під час вибору збірника. Але зазвичай мова йде про обсяг близько 15 000 символів, актуальність та новизну дослідження, його унікальність та значущість, актуальні джерела в списку літератури. Структура включає вступ, мету, основний виклад та висновки. 

— Чи будуть враховані статті, якщо вони опубліковані в онлайн-форматі?

Так,  зараз досить багато видань надає інформацію саме онлайн. Тож якщо збірка наукових статей відповідає необхідним вимогам і пройшла відповідну індексацію, формат не має значення. Головне, щоб стаття була вже опублікованою та проіндексованою. 




Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо