Що таке заочна форма навчання і які вона має переваги та недоліки

  • 2
  • 5 хв

Як бути, коли одразу після закінчення технікуму вдалося знайти хорошу роботу чи побудувати сім’ю, але отримання вищої освіти залишилося в планах. Зазвичай виші пропонують різні формати навчання, включаючи заочне, яке забезпечує гнучкий графік. Проте багато людей вважає, що заочна форма навчання не дає ґрунтовних знань, тому вона потрібна лише для отримання «папірця». Існує також думка, що отриманий в результаті диплом — «гірший», ніж після стаціонару. Чи це так насправді, пропонуємо розібратися разом з експертами Writer Works. 

Що означає термін «заочне навчання»

Взагалі існує кілька форм навчання: очна (стаціонар), дистанційна, вечірня, заочна. Але найчастіше виші пропонують саме очну та заочну. Проте в деяких випадках можуть бути актуальними й інші форми. Наприклад, коли була епідемія COVID, досить багато університетів переходили на дистанційну форму. Вона досі залишилася актуальною. 

Форми навчання відрізняються розкладом занять та екзаменаційної сесії. А диплом буде однаковий. Примітка про форму навчання позначається у додатку з оцінками. Там же вказується, скільки годин витратив студент на відвідування кожного предмета. 

Заочна форма навчання — це формат, який дозволяє відвідувати заняття тільки в час екзаменаційної сесії, яка триває два тижні. Проте це не означає, що заочник менше навчається. Просто він має опанувати необхідні знання та навички самостійно. І це може бути складніше, адже потрібно якось сумістити роботу, особисте життя і навчання. Звісно, такий студент має право відвідувати бібліотеку, консультуватися з науковим керівником та своїми викладачами, отримувати поради. Але це не відбувається кожного дня, як у здобувачів інших форм навчання. 

Стосовно якості отримання знань — вона залежить не від університету, бо необхідну базу він надає. А від того, наскільки людина може себе організувати, щоб встигати вчасно виконувати завдання та здавати кваліфікаційні проєкти. Практику заочники зазвичай проходять безпосередньо на своєму робочому місці. Якщо ж вони не працюють за спеціальністю, то мають домовитися про проходження практики при університеті. 


Чим відрізняється заочна форма навчання від інших

Основні відмінності між заочною та очною формами навчання полягають у графіку, способі організації занять та ступені залучення студента:

  • Очна форма — передбачає відвідування занять (пар) кожного дня, крім вихідних, за певним розкладом. Взаємодія студентів і викладачів відбувається в аудиторіях. Це трохи нагадує формат школи, але пари довші і завдання для самостійного навчання складніші. Окрім лекцій очники можуть виконувати велику кількість практичних робіт в лабораторіях. Перевірка знань у таких студентів відбувається досить часто у вигляді тестів, контрольних, написання творів та есе. Все це вимагає багато часу, в тому числі на самопідготовку. Тому поєднувати очне навчання та роботу дуже складно. 
  • Заочна форма навчання передбачає самостійне опанування знань: студенти можуть приїжджати до навчального закладу двічі чи тричі на рік (залежно від графіка) зазвичай на два тижні. Матеріали доводиться опановувати самостійно, доступ до деяких лекцій може надаватися дистанційно (залежно від навчального плану). Практичних занять значно менше, але передбачається, що студент вже працює за фахом і там отримує необхідні навички. Основний контроль знань заочників відбувається під час сесій або за допомогою дистанційних методів.
  • Вечірня форма — схожа на очну, проте самі заняття проводяться в другій половині дня та на вихідних. Такі графіки зазвичай пропонують сучасні IT-академії для тих, хто вирішив змінити спеціальність. Бо вечірня форма дає змогу навчатися після роботи. 
  • Дистанційна форма — також схожа на очну, але вона відрізняється у можливості відвідувати лекції дистанційно. Зараз ця форма пропонується багатьма факультетами. Через воєнний стан багато людей переїжджає. Інколи існує небезпека через обстріли та інші події. Тому такий формат є доцільним. Деякі факультети пропонують змішану форму навчання: тобто поєднання відвідування лекцій в аудиторіях з дистанційними семінарами.

Існує також дуальна форма, коли студент поєднує відвідування лекцій з роботою на підприємстві. Але це не часта практика і на неї можуть претендувати очники, які показали добрі результати протягом року чи двох.

Переваги та недоліки очної та заочної форм навчання

Для зручності переглянемо плюси та мінуси різних форм навчання у таблиці, яка допоможе вибрати потрібний варіант залежно від ваших потреб і можливостей:

ПараметрОчна формаЗаочна форма навчанняВечірня формаДистанційна форма
ВартістьНайвища, додаткові витрати на житлоНижча, ніж очна, менше витрат на житлоНижча, ніж очна, витрати на житло можливіМоже не відрізнятися від очної, але додаткові витрати мінімальні
Кількість опанування матеріалу самостійно20-30%70-80%50-60%80-90%
Можливість працюватиНемаєЄЄЄ
Гнучкість графікаЖорсткий, фіксований розкладГнучкий, сесії кілька разів на рікЧастково гнучкий, вечірні заняттяМаксимально гнучкий, вільний графік
Залежність від проживанняПотрібно жити поруч з навчальним закладомМожна жити далеко, приїжджати на сесіїПотрібно жити відносно поручНе залежить від місця проживання
Доступ до матеріалівОфлайн і онлайнПереважно онлайн, а під час сесій офлайнОфлайн і частково онлайнОнлайн, постійний доступ
ОцінюванняРегулярні тести, контрольні, іспитиОцінка під час сесійРегулярні перевірки, підсумкові іспитиОнлайн тести, проєкти, іспити онлайн
Якість дипломаНе відрізняєтьсяНе відрізняєтьсяНе відрізняєтьсяНе відрізняється

Зазвичай головним недоліком заочного навчання виступає те, що буває складно вписатися у графік і студент не встигає написати курсову чи іншу кваліфікаційну роботу. Як спеціаліст ви вже можете випереджати однокурсників з іншого потоку, що обрали очну форму навчання.

Проте, якщо ви не встигаєте написати студентську роботу, але незадовільна оцінка вас не влаштовує, бо у вас є висока мотивація отримати диплом, ви можете скористатися нашою фаховою допомогою. Зберігаючи конфіденційність та таємницю звернення, ми допомагаємо таким студентам з написанням проєктів. 

Часті питання

— Чи звільняє заочне навчання від мобілізації?

Ні, заочників зазвичай не звільняють від мобілізації. Пільги на відстрочку від мобілізації можуть надаватися студентам очної або дуальної форми навчання. 

— Скільки триває заочне навчання

Заочна форма навчання зазвичай триває майже стільки ж, скільки очна — від 4 до 6 років для бакалавра, залежно від програми. Тобто загальний термін здобуття диплома може незначно відрізнятися — від кількох місяців до року. 

— Яку форму навчання краще обрати? 

Вибір формату навчання залежить від ваших особистих обставин і потреб. Якщо ви хочете повністю зануритися у навчальний процес і не плануєте в цей час працювати, оптимально буде вибрати стаціонар. Заочна або вечірня форми підійдуть тим, хто вже працює або не має можливості навчатися повний день. Дистанційне навчання ідеальне для тих, хто потребує максимальної гнучкості та здатен самостійно організувати своє навчання. Якщо ж ви ненавмисно виб’єтеся з графіка, і не встигнете виконати студентську роботу, то пам’ятайте, що зможете наздогнати одногрупників з нашою допомогою. 

Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо