Що робити, якщо не захистив диплом

  • 34
  • 7 хв

Захист диплома — кульмінація навчального процесу майбутнього фахівця. Звісно, варто готуватися до цього заздалегідь. Але буває, не все в студентських буднях проходить легко, і врешті в когось завершальний етап навчання провалюється. Ця ситуація малоприємна. Уявити, що буде, якщо не захистити диплом, не важко: доведеться відкласти пов’язані з освітою плани, або й пережити осуд оточення. Можуть морально давити й батьки: вони схильні в таких випадках лякати малопрестижними роботами. 

Проте добра новина полягає в тому, що розв’язати проблему з провалом захисту можливо. Але терміни та сама можливість перездачі головного екзамену дуже залежить від причини, за якою ви втратили потрібні бали. 

Типові причини провалу захисту

Мабуть, трохи запізно думати про причини після того, як вже вийшло провалити захист диплома. Але якщо ви читаєте цей матеріал тоді, коли тільки відчуваєте можливу невдачу або плануєте перездавання, то інформація наших фахівців Writer Works може стати вам у пригоді. 

Перше, що слід пам’ятати:

В екзаменаційної комісії немає жодних причин навмисно вас «завалити».

Чинники, через які студент може не захистити диплом, частіше об’єктивні:

  • Дипломна робота не здана вчасно, при цьому науковий керівник навіть не знає, на якому вона етапі виконання. 
  • Студент виконував роботу, але трохи не встиг, тож вимушений пропустити захист.
  • Робота виконана, але на недостатньому рівні: не розкрита тема, слабка теоретична або практична база, не надто переконливі висновки, проблеми оформлення тощо. 
  • Робота хороша, але загальна унікальність низька, виявлено плагіат.
  • Дипломна виконана на хорошому рівні, але студент не підготувався до виступу, не зробив презентацію, в результаті розповідає не дуже впевнено, плутається в думках, не може відповісти на більшість запитань. 
  • Студент не з’явився на захист, не попередив про причини.

Також буває, що здобувач освіти не захистив диплом через те, що не розіслав автореферат для отримання рецензій вчасно. Або не виконав умови щодо публікації наукових статей — це стосується аспірантури та докторантури. 

Правові аспекти повторного захисту дипломної роботи в Україні

Згідно з законодавством України, студент, який не захистив диплом, має право на повторне перездавання. Графік перездач можна подивитися на кафедрі.

Загальні умови перездавання станом на 2024 рік:

  • Студент має дві спроби у разі повторної перездачі.
  • Студент, що не захистив диплом, може отримати додаткову спробу, але з дуже поважних причин, до яких відносяться: хвороба (підтверджена медичною довідкою); сімейні обставини (смерть близького родича, форс-мажор); надзвичайні події (аварії, стихійні лиха); офіційні відрядження або служба.
  • Можливість повторного виступу надається не раніше, ніж через місяць після попереднього захисту.
  • Якщо у разі повторних спроб студент знову не захистив диплом, то він буде відрахований і направлений на повторне навчання на платній основі. 

Слід зазначити!

Кожен навчальний заклад має право коригувати внутрішні правила. Наприклад, комісія може прийняти додаткову спробу перездачі у разі хорошої репутації здобувача: не було злісних порушень навчального процесу, більшість предметів здано на середній та високий бал. Також декан факультету вирішує, скільки саме часу знадобиться для повторного платного навчання для допуску до захисту. 

Будьте уважні! В деяких випадках студент, який не захистив диплом, може бути недопущений до перездавання, а саме при:

  • виявленні плагіату: повної копії чужої роботи або компіляції дипломних;
  • фальсифікації списку літератури: якщо він скопійований з іншої дипломної, складений навмання або взагалі згенерований ШІ;
  • порушенні регламенту виступу: запізнення, неохайний вигляд, доповідь розмовною мовою замість академічної, неповага до комісії чи наукового керівника;
  • жорстких порушеннях навчального процесу: прогули, бійки, вживання шкідливих речовин тощо;
  • неявці на захист без поважної причини, при цьому дипломна не була здана вчасно і науковому керівнику можливість спостереження за процесом її створення не надавалася.   

Скоріше за все в таких випадках доведеться або пройти навчання від початку на платній основі, або взагалі пошукати інший університет для повторної спроби здобути диплом. Можливо, навіть, через кілька років: особисті справи про студентів зберігаються в архівах до 15 років. Проте років через 5 вже про вас можуть забути. І за цей час ви можете спробувати знайти роботу близьку до вашого фаху, щоб аргументувати ваші наміри знову навчатися, показати, що ви змінилися.

Давайте ще раз подивимося ситуації та можливі наслідки в таблиці.

Причини провалуНаслідкиМожливі дії
Отримано низький бал за поганий виступ та низьку якість дипломноїВідправлення студента, який не захистив диплом на перездаванняПереписати дипломну і краще підготуватися до виступу
Неявка на захистВідрахування, але з можливістю перездачі у разі виявлення поважної причини в короткий термінЯкнайшвидше надати документи чи інші дані, що підтверджують поважну причину. Оскільки після закінчення процедури відрахування доведеться проходити навчання на платній основі
Невчасне написання дипломноїНа розсуд комісії та наукового керівника: відрахування або перездача, залежно від обставинПостійно інформувати наукового керівника, в якому стані робота, вносити вчасно правки. Також потрібно надати інформацію про поважні обставини, через які не вдалося вчасно виконати завдання
Не вистачає статей (для здобувачів наукових ступенів)Можливе відтермінування до 3 місяців, якщо статті перебувають на стадії рецензії, і ви маєте підтримку наукового керівникаНаписати офіційне звернення до вченої ради з проханням відтермінування з причин, що статті чекають на рецензію. Надати підтвердження цього факту
ПлагіатЗалежно від масштабу порушення, студенту, який не захистив диплом через плагіат, може бути призначено: перездавання, відрахування. За цим може послідувати відмова в перездачі, втрата академічної репутації і навіть юридична відповідальністьПідготуватися і перездати (якщо дозволено), пропустити кілька років, спробувати здобути освіту повторно на платній основі

Як уникнути повторного провалу студенту, що не захистив диплом

Щоб не провалити захист друге, рекомендуємо дотримуватися наступних порад:

  1. Поспілкуйтеся з науковим керівником. Дізнайтеся у найдрібніших подробицях, чому вам поставили низьку оцінку. Бо для економії часу, студенту, який не захистив диплом, може бути озвучена 1-2 причини. А їх може бути й більше.  
  2. Врахуйте попередні помилки та максимально виправте їх. Наприклад, якщо була проблема з унікальністю, чи дипломна взагалі була “слабкою”, перепишіть роботу знову і перевірте оригінальність через відповідні сервіси, які мають доступ до глобальних наукових баз. Безплатні програми можуть видавати неточні дані, що відрізняються на 10-20%. 
  3. Ретельно підготуйтеся до виступу. Не полінуйтеся виписати тези і перед дзеркалом виразно прочитати їх кілька разів. Потім відкладіть конспект і перекажіть своїми словами. Щоб потренувати впевненість, попросіть ваших знайомих чи друзів послухати, як ви виступаєте. 
  4. Подумайте про запитання, які можуть виникати у комісії. Підготуйте варіанти відповідей. Якщо студент не захистив диплом через те, що заплутався у відповідях, то йому слід очікувати ще більше запитань на повторній перездачі. 
  5. Слідкуйте за риторикою: уникайте слів-паразитів, розмовних виразів та жаргонізмів. Щоб навчитися спілкуватися в академічному стилі, радимо протягом місяця, який відвели на перездачу, читати наукові статті вголос. 
  6. Прийдіть на захист, маючи охайний вигляд. Не обов’язково вдягати костюм (хоча бажано), проте класичний образ зі світлим однотонним верхом та темним низом одягу комісія зустріне більш прихильно, ніж футболку з черепом, бандану та джинси. Це звісно, перебільшення, але справді образ треба продумати. Принаймні у хлопців одяг має бути чистим та вигладженим. А дівчатам краще не вдягати сукні на бретельках, надто короткі спідниці та кофтинки з глибоким декольте. Не взувайте й надто високі підбори, щоб випадково не втратити рівновагу.

Якщо ви не можете самостійно переписати дипломну, пам’ятайте про можливість звернення до наших професіоналів. Ми розуміємо, що студент, який не захистив диплом через те, що не встиг, може перейматися через цю проблему. Але ми завжди дотримуємося термінів і виконуємо тільки унікальні роботи. Крім того, працюючи з нами, ви зможете здавати роботу частинами для того, щоб науковий керівник бачив процес і за необхідності міг вносити правки. Наші автори також можуть виконати презентацію і розробити доповідь для захисту. Вам залишиться лише добре вивчити її та розібратися в темі дипломної, щоб впевнено виступити на захисті та відповісти на всі питання. 

Пам’ятайте, що невиправних ситуацій майже не буває. Навіть, якщо студент не захистив диплом з першого і другого разу, в нього ще є спроба. І звернувшись до професіоналів, ви ще зможете отримати шанс на завершення освіти!

Часті питання

—  Що робити студенту, якщо не встиг написати диплом?

Не панікувати, звернутися до наукового керівника, повідомити про намір перескладання іспиту і попросити порад. Дізнатися на кафедрі про терміни перескладання, підготуватися належно. Якщо вам складно самостійно закінчити роботу, можна звернутися до наших професіоналів. Ми допоможемо якісно розкрити тему і виконати всі потрібні вимоги. 

— Що робити студенту, якщо його не допустили до захисту диплома? 

Студента можуть не допустити до захисту в різних випадках. Якщо мова про порушення дисципліни, чи плагіат, важко буде розв’язати проблему. Проте якщо ви просто не встигли здати дипломну вчасно, то ще можете претендувати на перездавання через місяць. 

— Скільки можна разів перездавати захист диплома?

У вас є дві спроби. Але рішення про допуск студента до перездавання все одно приймає екзаменаційна комісія. Важливо уникати плагіату. Інші проблеми: низька якість дипломної, погана підготовка до виступу, — можна вирішити. 


Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо