Що являє собою реферат аспіранта і як правильно його підготувати?

  • 54
  • 5 хв

Кожен університет формує власний список вступних випробувань до аспірантури. Зазвичай потрібно пройти співбесіду та здати англійську. Окрім того, потрібно мати сертифікат ЄВІ, перелік опублікованих статей, тез конференцій та реферат аспіранта. В останньому зазначається тема майбутньої дисертації та аргументація її вибору з позиції актуальності та користі для науки, держави чи суспільства.

За допомогою цієї роботи здобувач освіти має показати мотивацію займатися науковою діяльністю та, звісно, продемонструвати рівень відповідних для неї компетенцій. Спеціалісти Writer Works далі розповідають, як це зробити крок за кроком. 

Що таке реферат аспіранта та які вимоги до нього висуваються

Реферат аспіранта — це кваліфікаційна робота, яка включає коротке узагальнення вивченої теми, аналіз літератури та методи для проведення дослідження. Як будь-який кваліфікаційний проєкт, він має певну структуру: вступ, основну частину (яка складається з одного чи кількох розділів), висновки, список літератури та додатки (опціонально). Виклад матеріалу передбачається в науковому стилі без пунктуаційних та друкарських помилок. 

Окрім цього аспірантський реферат має бути оформлений належним чином:


  • слід додати титульну сторінку та зміст (план) роботи (окрім вказаних вище структурних елементів);
  • кожен аркуш друкується з однієї сторони;
  • слід поставити відступи зверху 2 см, знизу 2 см, з правої сторони 3 см та з лівої — 1,5 см;
  • шрифт традиційний для наукових робіт — Times New Roman з 14 кеглем;
  • міжрядковий інтервал — 1,5;
  • відступ абзацу — 1,25 см;
  • номер сторінки ставиться з правої сторони або зверху, або знизу;
  • нумерація починається з третьої сторінки, бо на титульному листі та у змісті вона не вказується;
  • загальний обсяг — близько 10-25 аркушів.


Ці вимоги актуальні, але кожен виш має право вносити корективи у загальні правила, що може бути продиктовано специфікою теми чи зручністю зберігання документації на кафедрі. Тож варто уточнювати умови у вашого наукового керівника.

Як аспіранту обґрунтувати обрану тему та пов’язати її з дисертацією

При належній підготовці реферат аспіранта може стати хорошою базою для роботи над дисертацією. Завдяки йому можна не тільки сформулювати тему і пов’язати її з науковою роботою, а й зробити перші випробування методів, ідей, підходів, які будуть використовуватися під час дослідження. Інколи реферат аспіранта публікується наряду з науковими статтями.

Тож завдяки цьому є можливість отримати перші відгуки від колег і зрозуміти, чи справді тема є важливою для наукового світу. Варто під час вибору теми врахувати базу: теоретичні знання, свої дослідницькі здібності та доступ до певних ресурсів.

Також, щоб обґрунтувати тему реферату аспіранта, варто зосередитися на наступних аспектах:

  1. Актуальність теми. Поясніть, чому дослідження цієї теми є важливим для сучасної науки. Зверніть увагу на новизну проблеми, її вплив на галузь чи суспільство.
  2. Наукова проблема. Виділіть проблему, яка потребує вирішення. Опишіть, як дослідження сприятиме її розв’язанню.
  3. Огляд літератури. Покажіть, що вже було зроблено у цій сфері іншими дослідниками, і вкажіть на прогалини, які залишаються невивченими.
  4. Мета і завдання. Чітко сформулюйте мету дослідження і окресліть конкретні завдання, які потрібно виконати для її досягнення.
  5. Методологія. Опишіть методи та підходи, які будуть використані для дослідження теми, та поясніть їх доцільність.
  6. Практична значущість. Вкажіть, як результати дослідження можуть бути використані на практиці або вплинути на подальші наукові розробки.

Приклад переконливого формулювання

Краще один раз побачити приклад, ніж чути загальні фрази про “значущість теми для наукового світу”, чи не так? Тож подивімося обґрунтування теми реферату з педагогіки, пов’язаної з навчанням дітей співу:

Такий підхід чітко окреслює мету і значущість дослідження для практичної педагогіки. Звісно, це скорочений вміст, формулювання думок має бути більш розгорнутим та конкретним.

Найчастіші помилки при підготовці реферату

  1. Неналежне оформлення. Обов’язково візьміть зразок документа на кафедрі. Почніть з налаштування відступів, шрифту, його розміру, інтервалу між рядками тощо.
  2. Недостатнє дослідження літератури та аналогічних робіт під час формулювання теми. Ви повинні добре опрацювати джерела й навіть намагатися провести перші експерименти, отримати результати. Якщо цього не зробити, ваша ідея може виявитися не оригінальною або «нежиттєздатною», тобто не мати достатнього підґрунтя для дослідження.
  3. Відсутність власного внеску. Деякі реферати зосереджені тільки на описі робіт інших науковців, без власного аналізу або висновків. Важливо внести свою думку або зробити критичний огляд літератури.
  4. Занадто загальні висновки. Висновки інколи не узгоджуються з метою та завданнями роботи, є занадто загальними або повторюють інформацію, без додаткового аналізу та підсумовування основних ідей.
  5. Перенасиченість або недостатність інформації. У деяких рефератах або надто багато зайвої інформації, або, навпаки, не вистачає пояснень ключових аспектів теми.

Крім того, студенти часто забувають вичитати свої роботи, а друкарські помилки здатні перекреслити зусилля навіть тоді, коли тема справді є цікавою та значущою. Тому ми дуже рекомендуємо обов’язково приділяти увагу цьому питанню. Якщо складно перечитувати власну працю, можна дати почитати роботу знайомим або скористатися фаховою допомогою, наприклад, нашою. Науковому керівнику показувати роботу з помилками все ж не варто.

Часті запитання

— Чи ще потрібен реферат для вступу в аспірантуру?

Зазвичай потрібен, але кожен навчальний заклад чи кафедра має право встановлювати правила, які вважає більш доцільними. Все може залежати від кількості інформації, яку має обробити вступна комісія, а також від ваших попередніх досягнень під час навчання, наявності публікацій авторських статей або необхідності переходу в інший заклад. Краще уточнити відповідну інформацію у наукового керівника чи безпосередньо на кафедрі. 

— Чи обов’язково реферат аспіранта має бути пов’язаним із темою дисертації?

Це бажано, проте насправді не обов’язково. Адже працюючи над рефератом, ви тільки знайомитеся з темою, виявляєте ЇЇ потенційну цінність та визначаєте методи дослідження. Проте в процесі експериментів, опитувань, докладного вивчення матеріалів ви можете стикнутися з цікавішим напрямком. Взагалі краще від початку формулювати тему більш загально, щоб можна було її уточнити в процесі роботи над дисертацією.

— Чи можна у вас замовити реферат аспіранта? Якщо так, як саме?

Так. Ми можемо як допомогти з редагуванням відповідного документу, так і написати його з нуля. Для замовлення вам потрібно зв’язатися з наших консультантом, можна через форму внизу в підвалі сторінки, та обговорити деталі. 


Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо