Гіпотеза в дипломній роботі – як правильно її сформулювати

  • 105
  • 4 хв

Гіпотеза — це головна ідея, яка формулюється у вступі дипломної роботи і поступово розвивається протягом роботи над проєктом. По суті це фундамент, на якому базується наукове дослідження. І якщо постанова мети, визначення методів чи дослідницької бази майже не викликають питань, то складання основної ідеї проєкту виглядає для молодих дослідників найскладнішим завданням.

Саме через недостатньо переконливе формулювання гіпотези наукового дослідження дипломні відхиляються, а студенти не допускаються до захисту. Розглянемо, як можна розв’язати це питання.

Що таке гіпотеза дослідження?

Гіпотеза наукового дослідження — це припущення, яке передбачає результати чи зв’язки між досліджуваними явищами. Автор висуває ідею про можливі здобутки в галузі, покращення  або оптимізацію процесів на основі попереднього вивчення теоретичних основ. Гіпотеза повинна бути обґрунтованою і перевіреною в процесі виконання дослідження. Після аналізу фактів вона може бути підтвердженою або спростованою. 

Принципи формулювання гіпотези наукового дослідження

  • Конкретність та чіткість. Гіпотеза дослідження має бути сформульована чітко, щоб цінність ідеї була однозначно зрозумілою. 
  • Доступність перевірки. Автор, який висуває гіпотезу, повинен мати можливість перевірити її доступними методами дослідження. В іншому випадку ідея не має наукової цінності, а значить її не можна використовувати в дипломній роботі.
  • Відповідність науковим знанням. Звісно, від здобувача освіти вимагають оригінальності ідеї, але при цьому варто стежити, щоб вона не суперечила фактам та закономірностям в певній галузі.
  • Релевантність дослідженню. Формулювання гіпотези наукового дослідження має відповідати темі дипломної роботи та напрямку галузі, що вивчається. 
  • Значущість і наукова новизна. Не можна брати для випробування чужі ідеї. Проте гіпотеза має бути сформованою таким чином, щоб незалежно від підтвердження чи спростування дослідження залишалося цінним для наукового світу.


Наприклад, формулювання гіпотези наукового дослідження у дипломній роботі може звучати так: «Впровадження нових […] логістичних технологій покращить ефективність перевезень». Звісно при цьому треба уточнити, яких саме. 

Як правильно сформулювати гіпотезу

Формулювання гіпотези наукового дослідження передбачає чітке відстеження у висловленій думці причинно-наслідкових зв’язків.

Тож досвідчені автори пропонують в процесі роботи над ідеєю дотримуватися такого алгоритму:

  1. Під час вивчення теми будьте прискіпливим, намагайтеся знайти пробіли у теоріях, фактах та ставити питання до всього незрозумілого. Записуйте питання в чернетку, оскільки вони можуть забуватися.
  2. Зробіть кілька припущень, як розв’язати проблему. Спочатку вони будуть не надто глибокими, тож відповіді знаходитимуться швидко. Це нормальний процес розвитку аналітичного мислення. Недарма студенту надається достатньо часу на виконання дипломної роботи — побудова нових нейронних зв’язків не відбувається миттєво. 
  3. Спробуйте спрогнозувати (передбачити), що може статися, якщо використати новий підхід. Що може піти не так? Що може заважати?
  4. Подумайте, які інструменти, методи можуть сприяти результату. В процесі навчання студент знайомиться з багатьма з них. Якщо одразу рішення не приходить, спробуйте уявити, що відбудеться, якщо застосувати кожен із відомих методів по черзі. 
  5. Використовуйте під час формулювання фрази для зв’язку: «якщо[…], то[…]», «за умови[…], можна припустити, що[…]». Вони допомагають утворювати логічний ланцюжок.

Нормально шукати цікаву ідею не один день. Проте надовго формулювання гіпотези наукового дослідження теж не слід відкладати.

Краще прийти через два тижні до наукового керівника з чернетками та отримати підказку, ніж місяць-два витрати на ідеальне рішення, яке все одно може виявитися недосконалим, а часу на експерименти залишатиметься все менше.

Приклад формулювання гіпотез:

Значення гіпотези дослідження в дипломній роботі

Гіпотеза — це основний орієнтир для правильного структурування матеріалу та логічної побудови дослідження. І навіть  якщо основна ідея в процесі дослідження не підтвердиться, це може несподівано призвести до цікавих відкриттів та можливостей для подальших експериментів.

Тому правильне формулювання гіпотези наукового дослідження не лише відіграє важливу роль у захисті дипломної роботи, а й певною мірою впливає на розвиток галузі. Якщо з цим питанням у вас виникають складнощі, звертайтеся за нашою фаховою допомогою. 

Ми проаналізуємо вашу тему, запропонуємо кілька варіантів рішення, проведемо редакторську роботу або виконаємо завдання на написання всього проєкту. При цьому збережемо ваш запит у таємниці.  

Часті питання

— Які є ознаки гіпотези в дипломній роботі? 

Часта помилка студентів: нечіткі формулювання, які читаються двозначно. Інколи гіпотезу плутають з метою. Але перевірити, що є гіпотезою, досить просто: вона виглядає як твердження, яке можна або підтвердити, або спростувати.

— Чи завжди потрібна у дипломній роботі гіпотеза?

Наявність гіпотези у дипломній залежить від типу роботи та вимог навчального закладу. У проєктах дослідницького характеру гіпотеза часто є необхідною, оскільки вона формулює припущення, які потім підтверджуються чи спростовуються. Однак в оглядових роботах молодших спеціалістів, де розглядається певна тема без експериментів чи статистичного аналізу, гіпотеза може бути не потрібна. 

— Де формулюється гіпотеза в роботі?

Гіпотезу слід формулювати ще на самому початку дипломної, тобто у вступній частині. Після викладу актуальності теми та мети дослідження, гіпотеза йде як логічне продовження, пояснюючи припущення, яке автор буде перевіряти.

— Як зрозуміти, що гіпотеза сформульована грамотно?

Дуже просто — між новою ідеєю автора та загальновизнаними аксіомами не повинно бути конфлікту. 

Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо