Вимоги до унікальності диплома — пишемо без плагіату

  • 45
  • 7 хв

Під час навчання студент виконує немало творчих завдань, які розвивають відповідні навички написання кваліфікаційного проєкту.

Оскільки завжди мається на увазі, що здобувач освіти виконуватиме роботу самостійно, то й вимоги до унікальності диплома ставляться досить високі. Тим паче, що з розвитком цифрових технологій перевірка оригінальності робіт здійснюється за лічені хвилини. Завдяки алгоритмам програм антиплагіату, що постійно оновлюються, обійти її майже неможливо, та й не варто. Рано чи пізно плагіат буде виявлений і у студента можуть виникнути проблеми не тільки із закінченням вишу, а й розвитком подальшої кар’єри. 

Про вимоги до унікальності диплома, алгоритми перевірки та робочі методи підвищення унікальності розповідають далі досвідчені фахівці Writer Works.

Актуальні вимоги до унікальності диплома у вишах

Вимоги до унікальності тієї чи іншої роботи залежать від фахового напрямку та університету. Кожен виш зазвичай встановлює свої правила. В одному перевіряють тільки курсові та дипломні,  в іншому вважають за потрібне перевіряти всі студентські роботи, навіть есе.

Зазвичай вимоги до унікальності у вишах наступні:

  • дипломна робота — 65-85 %;
  • курсова — 60-70 %;
  • реферат — від 50 %;
  • наукова стаття, есе — 90-95 %.

Якщо враховувати саме вимоги до унікальності диплома, то є критерії, через які робота може бути або допущеною, або відправленою на доопрацювання, або відхиленою. 

  • 85-100 % — високий рівень.
  • 65-84 % — середній рівень.
  • 50-64 % — низький рівень.
  • 49 % — недопустимо низький рівень.

Будьте уважні. Роботи середнього рівня унікальності або допускаються, або відправляються на доопрацювання (на розсуд методиста та наукового керівника). Все одно при такому рівні претендувати на високий бал буде складно.

Стосовно ж робіт низької унікальності — краще такого показника не допускати, оскільки робота може бути повністю відхилена без права перездачі. Останнє рішення залежить від загальної успішності студента. 

Як перевірити унікальність диплома — безоплатні сервіси

Звісно кожен заклад користується професійними сервісами на які мають підписку — це зазвичай StrikePlagiarism. Ця програма має доступ до наукових та університетських баз даних. Розрізняє не тільки плагіат, а й тексти, створені ШІ.  

Звісно, у студента під час написання роботи потреба перевірки може виникати неодноразово. Бо завжди варто бути переконаним, що вимоги до унікальності диплома виконувати вдається. Але чи будуть доступні студенту платні сервіси? Не завжди. 

Альтернативним рішенням виступають безоплатні інструменти. Вони виконують потрібні функції, тільки можуть мати обмеження щодо обсягу. Тож текст доведеться розбивати.

Серед відомих програм перевірки залишаються доступними:

  • plag.com.ua — максимально наближена до алгоритмів StrikePlagiarism. Розходження може бути всього в 10 %.

  • etxt — онлайн версія має обмеження до 3000 символів, проте можна завантажити утиліту, вона може перевіряти до 20 000 за один раз. Єдина незручність — десктопна версія вимагає введення капчі (набору символів для перевірки того, що людина — не робот). Але капчу можна відключити у налаштуваннях. 

  • text — дозволяє перевіряти тексти онлайн, але має обмеження за кількістю символів і вимагає реєстрації.

  • content-watch — теж дозволяє перевірити кілька тисяч символів безоплатно. Потім потрібно буде зачекати кілька днів, коли перевірка знову буде доступною. Працює цей сервіс тільки через VPN.

  • plagiarismdetector — сервіс повністю безоплатний, дозволяє перевірити до 25 тис. слів. Проте він розрахований більше на англійській контент, тож може видавати неточні результати.

Слід врахувати, що безплатні програми не використовують наукові бази, а лише перевіряють відкриті джерела в інтернеті. Тож повністю покладатися на їхні результати не варто. Проте ви все одно можете написати унікальну роботу, якщо будете дотримуватися певних правил. 

Як виконати вимоги до унікальності диплома

  1. Намагайтеся не використовувати велику кількість цитувань. Всі запозичення оформляйте відповідно до вимог: беріть фрази у лапки, ставте поряд посилання на джерела у форматі квадратних дужок з посиланнями на пункт у списку літератури та сторінку через кому: [3, с. 70].
  2. Переписуйте цікаві фрагменти з джерел власними словами. Для цього прочитайте текст і відкладіть. Обдумайте його, чи ви згодні з думкою автора, чи щось не так? Чого в ній не вистачає? Потім спробуйте викласти свої міркування. Якщо ви будете весь час повертатись до джерела, то випадково будете копіювати фрагменти фраз.
  3. Використовуйте допоміжні фрази. Вони допоможуть розпочати написання. Наприклад, розбираючи актуальність теми, можна починати переказ так: автор такий-то вважає, що […], інший науковець переконаний у тому […].
  4. Робіть примітки до кожного джерела, яке ви читаєте. Одразу виписуйте думки, що виникають, потім ви зможете структурувати їх.

Як не варто підвищувати унікальність диплома

Деякі студенти намагаються обійти програми перевірки. Давайте подивимося, чому це не працює:

  • Заміна символів. Не слід намагатися підвищити унікальність шляхом заміни символів. Тобто вставляючи «о», «а», «с» та інші латинські літери, що схожі на кирилицю. 
  • Переклад. Не варто намагатися перекласти текст на іншу мову й назад — підвищення унікальності буде незначним, а перефразування буде одразу виявлене.
  • Авторерайт. Не слід використовувати сервіси «синонімайзери», які штучно підвищують унікальність, переставляючи слова місцями та замінюючи на синоніми — текст може втратити читабельність. А значно підвищити унікальність все одно не вийде.
  • ШІ. Не намагайтеся використовувати штучний інтелект. Не можна сказати, що це зовсім не працює, бо оригінально писати він все-таки вміє. І зовнішня перевірка навіть може показати, що вимоги до унікальності диплома виконані. Але врахуйте таку річ: ШІ не вміє думати й не вміє аналізувати інформацію, він просто перебирає мільйони варіантів фраз, які зовнішньо схожі на правдиві, але по суті можуть виявитися вигадкою. ШІ навіть створює слова, яких не існує. Ваш науковий керівник, який має фундаментальні базові знання, одразу зрозуміє, що текст не осмислений і містить технічні помилки.

Важливо!

Для того, щоб використовувати ШІ ефективно, потрібно мати базові знання і вміти відрізняти вигадки, а також мати навички редактури та фактчекінгу. 

Яка найвища унікальність диплома — чи буває 100%

Щоб відповісти на це питання, треба трохи ознайомитися з алгоритмами програм — як саме відбувається перевірка. 

  • Алгоритм зіставлення підрядків — розбиває текст на рядки і відшукує збіг фрагментів у блоках більшої величини. Тобто, якщо ви скопіюєте з чужої роботи рядок чи абзац, програма знайде, з якого саме документа. Алгоритм зіставлення також можна запрограмувати не враховувати певні фрази — ті, що поставлені у лапки, наприклад.
  • Алгоритм на основі шинглів — розбиває тексти на фрагменти (по 5 слів, по 3 слова), потім порівнює фрази в документах між собою, чи немає збігів. Він є базовим у безплатних програмах.
  • Семантичний аналіз — алгоритм, який займається обробкою мови (NLP), вміє розрізняти контексти та фрази, замінені синонімами. Тож може виявити плагіат, навіть якщо текст перефразований.
  • Метод Левенштейна — цей алгоритм рахує мінімальну і максимальну кількість літер у слові, щоб перетворити одне значення в інше: «тон → сон» або «тиша → миша → Міша → міра»). Завдяки йому сучасні пошукові системи розуміють запит навіть тоді, коли людина зробила помилку. При перевірці диплома така програма виявляє плагіат при незначних змінах у формулюванні. Також цей алгоритм легко визначає і заміну символів.
  • Векторний алгоритм — використовує методи обробки природної мови (NLP) та машинного навчання для аналізу тексту. Основна ідея полягає в тому, щоб перетворити текст у вектори (числові значення), які можна порівнювати між собою. 
  • Алгоритми штучного інтелекту — методи, які розпізнають тексти, написані людиною і штучним інтелектом.

Оскільки один метод може мати недоліки, у нових програмах зазвичай поєднуються різні засоби перевірки. Цитати, взяті у лапки, професійний антиплагіат може пропускати (якщо вказати відповідні параметри).

Враховуючи цю інформацію, можна зрозуміти, що досягти 100 % унікальності, навіть якщо ви пишете проєкт самостійно, вкрай важко. Це відбувається через використання термінів, назв, імен, яких важко уникнути. Тож якщо вийде виконати вимоги до унікальності диплома на 90 % — це буде відмінний результат. 

Висновки

Намагатися обійти сучасні програми або писати дипломну за допомогою ШІ — марна справа. Всі ці спроби наразі можна легко виявити. Але звісно, кожен студент хоче полегшити собі роботу. Для цього існує лише два шляхи: або постійно виконувати всі завдання та отримувати відповідні навички, або замовити дипломну професійним виконавцям. 

Автори Writer Works мають великий досвід у своїй справі й розпочали надавати послуги з написання дипломних робіт на замовлення задовго до того, як з’явилися перші сервіси штучного інтелекту. Ми звикли виконувати завдання швидко і якісно, спираючись на свій досвід, знання та навички. Ми завжди враховуємо всі вимоги до унікальності диплома, і тому наші роботі з легкістю проходять усі перевірки. Тож якщо вам потрібна допомога в питаннях редактури, консультації чи створення проєкту з нуля, звертайтеся!

Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо