Як правильно зробити титульний аркуш для курсової роботи

  • 187
  • 4 хв

Курсові роботи виконуються згідно з навчальним планом вишу, здаються на кафедру, де зберігаються протягом 3-5 років. Вимоги до їх змісту, оформлення, обсягу, порядку виконання і захисту надаються в методичних рекомендаціях за стандартами ДСТУ.

Титульний аркуш — це обкладинка, на якій вказується бібліографічна інформація для швидкого пошуку документа. А правильне оформлення титульного аркуша курсової роботи — показник вміння студента дотримуватися академічної дисципліни. Від того, наскільки точно він виконає вимоги, залежить оцінка, прийняття або відправлення роботи на доопрацювання.

Як правильно зробити титульний аркуш для курсової роботи

Титульний аркуш має містити назву роботи, дані про автора, наукового керівника, університет та міністерство. Окрім того, потрібно додати поля для оцінки та підписів членів комісії. Щоб оформити титульний аркуш та інші сторінки, слід встановити правильний шрифт та відступи. Для цього у документі Microsoft Word потрібно зайти у вкладку “Поля”, що знаходиться в розділі “Макет”.

В ній потрібно встановити такі параметри: для верхнього і нижнього поля — 2 см, для лівого — 1 см чи 1,5 см (уточніть вимогу до лівого відступу у вашому закладі).

Якщо ви працюєте в Google документах, то треба зайти в розділ “Файл” та відкрити “Налаштування сторінки”. 

Далі встановіть шрифт Times New Roman, кегль 12-14 (але не менше) і поставте курсор зверху титульного аркуша, вирівнявши його по центру.

Тепер, щоб розпочати оформлення титульної сторінки курсової роботи, наберіть по черзі дані в такому порядку:

  • назва міністерства;
  • навчальний заклад (повністю);
  • словосполучення «Курсова робота»;
  • дисципліна;
  • обрана тема.

Після цього повертаємо вирівнювання в тексті по лівому краю і за допомогою відступу переносимо курсор у правий бік сторінки.

Або, як варіант, робимо таблицю з білим чи прозорим кольором межі. Далі з правого боку пишемо дані про виконавця, наукового керівника і залишаємо місце для оцінки та підписів членів комісії. В самому низу сторінки потрібно вказати місто університету та рік захисту проєкту. Ви можете виділити жирним шрифтом назви та тему для полегшення читання.

Зразок правильного оформлення титульної сторінки курсової роботи

Навіть не раз прочитавши вимоги, студенти часто роблять помилки, коли оформлюють титульний аркуш. Тому варто спиратись на приклади оформлення сторінок.

Нижче можете побачити, як відбувається процес створення титульного аркуша. 

Також рекомендуємо:

сфотографувати зразок на вашій кафедрі й тримати його перед очима.

Нижче наводимо ще один приклад титульного аркуша курсової роботи із додатків ДСТУ для розуміння, які обов’язкові дані потрібно вказувати та як їх оформити:

Як правильне оформлення титульного аркуша курсової впливає на оцінку

Правильне оформлення титульної сторінки курсової роботи — важіль, який може впливати на загальну оцінку з таких причин:

  • Охайний і правильний вигляд документа свідчить про відповідальне ставлення студента до завдання. 
  • Здатність студента дотримуватися академічних стандартів та інструкцій важливі для будь-якого кваліфікаційного проєкту.
  • Неправильне оформлення титульної сторінки сприймається як неуважність або недостатня підготовка, що може позначитись на загальній оцінці.
  • Правильно оформлений титульний аркуш містить всі необхідні дані (назву роботи, ПІБ студента, викладача, факультет, кафедру, рік і місце виконання), що полегшує процес перевірки й архівування роботи.

Хоча титульний аркуш для курсової роботи не є основним критерієм оцінки, його правильне оформлення створює позитивний контекст. Проте студенту варто не забувати про виконання інших вимог до курсової роботи. І мова не тільки про належне оформлення змісту, всіх розділів, підрозділів та списку використаних джерел. Найголовнішим завданням курсової роботи є грамотний унікальний текст з розкриттям теми.

Часті питання

— Яких правил потрібно дотримуватися при друці курсової роботи?

Даний вид кваліфікаційного проєкту виконується на білих листах формату А4 чорними чорнилами, зокрема й титульний аркуш. Друкується текст тільки на одній сторінці. Варто також врахувати відступи для зручного читання і підшивання листів. 

— Які основні правила оформлення курсової: які вимоги до шрифту, абзаців та об’єму?

Загальний обсяг курсових робіт зазвичай складає близько 30 сторінок. В роботі використовується шрифт Times New Roman. Кегль має бути не меншим, ніж 12, частіше використовується 14 для зручності читання. Інтервал між строками 1,5. Абзаци робляться з відступами, які форматуються за допомогою обмежувача табуляції. Титульний аркуш не нумерується. 

— Що буде якщо студент не здасть курсовий проєкт?

Студент може бути не допущений до іспиту з відповідної дисципліни та до сесії взагалі. Це також може вплинути на загальну успішність, стипендію і навіть виключення з університету. Якщо ви відчуваєте, що не встигаєте виконати курсову, краще зверніться до професіоналів. Наприклад, ми можемо допомогти у цьому питанні: як написати проєкт повністю, так і належним чином оформити титульний аркуш та інші сторінки.

Висновки

В цьому матеріалі автори Writer Works докладно розповіли про нюанси оформлення титульного аркуша курсової роботи. У разі, якщо вам потрібна допомога із цим завданням, звертайтеся. Наші фахівці працюють з різними напрямками, переглянути які можна на цій сторінці

Переглянути приклад


Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо