Як правильно оформити дипломну роботу: покрокова інструкція

  • 69
  • 5 хв

Написання та захист дипломної роботи — обов’язкове завдання, яке має виконати кожен студент наприкінці фахової освіти. Такий проєкт свідчить про готовність випускника до подальшої професійної діяльності. Перед захистом друковану роботу перевіряє методист кафедри на відповідність вимогам ДСТУ 3008-95.

В першу чергу відповідальна особа звертає увагу на оформлення дипломних робіт, що потрапляють на перевірку.

Загальні вимоги до оформлення дипломної роботи

Дипломний проєкт відповідає певній структурі, в яку включається:

  1. Титульна сторінка — містить інформацію про навчальний заклад, назву роботи, автора, наукового керівника, місто і рік.
  2. Зміст — перелік розділів і підрозділів із зазначенням сторінок.
  3. Вступ — короткий опис актуальності теми, мети, завдань, об’єкта, предмета дослідження, методів, а також структури роботи.
  4. Основна частина: Теоретичний розділ — огляд літератури, основних теорій і концепцій за темою. Практичний розділ — аналіз даних, розробка рекомендацій, розв’язання проблем, експериментальні дослідження.
  5. Висновки містять узагальнення результатів з проведеного дослідження та рекомендації.
  6. Список літератури включає перелік використаних джерел, оформлений за вимогами.
  7. Додатки містять графіки, таблиці, розрахунки, анкети для проведення опитувань, формули, ілюстрації.

Щоб правильно оформити дипломну роботу, слід також дотримуватися вимог до шрифту, міжрядкових інтервалів, полів сторінок та нумерації. Таблиці, графіки й ілюстрації повинні бути підписані та мати посилання в тексті.

Оформлення змісту дипломної роботи та титульної сторінки має особливе значення — воно дозволяє скласти перше враження про представлений студентом проєкт.

Якщо на цих сторінках одразу будуть помічені помилки, змінити думку про якість роботи буде важко. Навіть якщо вміст дипломної роботи має новизну, унікальність і наукову цінність. 

Ідеальний диплом — як оформити готову роботу на подання

Зовнішній вигляд дипломної роботи студента також має відповідати стандартам, які встановлюються навчальним закладом.

Які можуть бути вимоги до зовнішнього оформлення:

  • Титульний лист. На першій сторінці дипломної роботи вказується назва, дані про студента, а також кафедра, спеціальність і форма навчання. 
  • Нумерація сторінок. Нумерація в дипломній роботі починається з титульного аркуша. Тільки номер сторінки не проставляється на титульній сторінці, в рефераті та висновках наукового керівника.
  • Розміри. Дипломна робота виконується на стандартному форматі А4, передусім мають бути витримані поля: зверху і знизу залишають відступ 2 см, зліва — 3 см, справа – не менше 1 см (зазвичай ліве поле робиться ширшим для підшивання палітурки).

Якщо ви не знаєте, як правильно оформити дипломну роботу, краще уточніть вимоги до її виконання в навчальному закладі, щоб дійти правильного рішення.



Економимо час на диплом: оформлення за допомогою функцій редакторів

Уявіть собі: ще років двадцять тому лише невеликий відсоток студентів мали доступ до комп’ютерів. Дипломну роботу потрібно було написати від руки і одразу оформити правильно. Зараз, завдяки професійним редакторам Microsoft Word або хмарному сервісу Google Docs, можна відформатувати роботу за лічені хвилини. Головне — не забути, як правильно оформити дипломну роботу.

Тож тримаючи методичку перед очима, займемося форматуванням. 

Крок 1. Встановлюємо шрифт

Для оформлення дипломних робіт використовується Times New Roman, кегль 14. Для заголовків можна використовувати більший шрифт: 16, для підзаголовків — 15. Зазвичай шрифт та його розмір знайти в панелі текстових програм легко.

Крок 2. Встановлюємо поля та інтервал

Щоб правильно оформити дипломну роботу, знаходимо поля або в розділі «Макет» у Word редакторі, або в розділі «Файл» → «Налаштування сторінки» у Google документах. В Microsoft є готовий шаблон, він перший. Його можна взяти, якщо попередньо встановлені параметри збігаються з вимогами вашого навчального закладу, бо в деяких закладах відступ з правої сторони може бути 1 см, а не 1,5 см. 

Інтервали в обох видах редакторів можна знайти під таким значком.

Крок 3. Розбираємо, як правильно оформити зміст дипломної роботи

Його можна зробити одним натисканням клавіші після того, як ви завершите набір документ. 

Для цього не забувайте форматувати заголовки 2-го рівня та підзаголовки 3-го рівня.

Крок 4. Налаштовуємо виноски та бібліографічні посилання

Жоден текст не обходиться без згадки думок інших науковців. Щоб не отримати звинувачення у плагіаті, розмірковування інших авторів цитуються, тобто форматуються відповідно. Тож коли ви будете вивчати питання як правильно оформити дипломну роботу, певно знайдете в методичці згадку про виноски та бібліографічні посилання. Хороша новина полягає в тому, що їх також можна налаштувати автоматично. Для цього обведіть потрібний текст і знайдіть кнопку «Виноска» в розділі «Вставити» у Google форматі. Та «Посилання» → «Вставити виноску» у Word.

Курсор з виноскою з’явиться прямо внизу документа, під розділовою лінією. Там ви зможете ввести потрібну інформацію про автора та джерело. Також у виносках можна писати примітки.

Як правильно оформити бібліографічні посилання? Відповідну функцію ви знайдете в розділах «Інструменти» (Google) та «Посилання» (Word).

Крок 5. Нумеруємо сторінки

Щоб прибрати номер з титульного аркуша, використовуйте опцію «Особливий колонтитул» або “Вилучити особливий колонтитул”. Ця функція з’явиться після того, як ви оберете форматування номерів сторінок.

Висновки

В цьому матеріалі ми розглянули, як правильно оформити дипломну роботу та які інструменти використовувати. За допомогою сучасних сервісів процес форматування стає легким і швидким, що дозволяє економити багато годин у порівнянні з введенням даних вручну. Якщо оформити дипломну роботу вам складно і ви сумніваєтеся, чи правильно все зробили, замовте консультацію фахівців. 

Ми можемо допомогти вам в таких питаннях як оцінка якості роботи, внесення редакторських правок або навіть виконання завдання з нуля. Звертайтеся і переконайтеся, що дипломні роботи, виконані нашими професійними авторами, захищати простіше. 

Приклад титульної сторінки

Приклад змісту та вступу

Приклад висновків та списку літератури

Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо