Як написати вступ до магістерської роботи

  • 83
  • 3 хв

Вступ до магістерської роботи не менш важливий за основну частину. В структурі він є наступною частиною після змісту та акумулює ключову інформацію про все те, що викладено в головній частині наукової роботи, але дуже стисло. Саме вступ відповідальний за перше враження від магістерської: і це головний аргумент для того, щоб розібратись в тому, як написати вступ до магістерської роботи.

Обсяг вступу випускної роботи

Обсяг вступної частини не регламентується на державному рівні й може залежати або від вимог навчального закладу, або від специфіки теми чи галузі дослідження магістерської. Вступ не повинен бути занадто стислим — важливо повністю та глибоко розкрити всі його структурні елементи. Але й задовгим його робити не варто: ризикуєте поступитись змістовністю основної частини.

Орієнтовні параметри, на які можна спиратись, такі:

  • Відносно загального обсягу роботи — 5-10%;
  • В сторінках — від 3 до 8 сторінок в тому ж форматі, що й вся робота.
  • В знаках — від 3500 до 8000 знаків без пробілів.

Важливо!

Між «вкластись в норму» та «якісно розкрити тему» завжди обирайте друге — якщо надаєте справді якісну, пропрацьовану інформацію, її обсяг відходить на другий план.

Що повинно включати введення?

Вступ до магістерської роботи може мати варіативну структуру. Так, існує перелік основних пунктів, до яких входить:

  • актуальність теми дослідження — обґрунтування її важливості; 
  • мета та завдання наукової роботи — основна мета та окремі завдання, що дозволяють її досягнути;
  • об’єкт та предмет — предмет/явище/подія, що вивчається, та його конкретний аспект;
  • гіпотеза – припущення, яке ви підтвердите чи спростуєте результатами дослідження;
  • методи дослідження — перелік методів, що були використані в магістерській роботі;
  • теоретична та практична значущість — чим можуть бути корисними результати дослідження в теоретичній та практичній площині;
  • інформаційна база — перелік та коротка характеристика основних праць, на які спирались в роботі;
  • наукова новизна — нові дані, що були отримані у вашому дослідженні;
  • огляд структури — короткий опис всіх розділів та підрозділів роботи.

Саме за цією структурою складено більшість вступів більшості магістерських. Проте також вона може змінюватись залежно від методичних вимог університету чи кафедри, предмету, спрямування.

Тому, окрім перелічених, вступ до магістерської роботи може містити ще й такі пункти:

  • апробація результатів — в яких опублікованих статтях вони присутні чи на яких заходах обговорювались публічно;
  • особистий внесок автора — висновки чи спостереження, до яких ви дійшли особисто;
  • експериментальна база дослідження — які саме інструменти використовувались в процесі написання магістерської роботи.

Порада!

Якщо маєте чіткі рекомендації від керівника або методичний посібник, спирайтесь в першу чергу на них, формуючи структуру свого вступу.

Як правильно писати вступ до роботи магістра?

Зупинимося на порадах щодо основних пунктів, які має містити вступ:

  1. Актуальність. Використовуйте в цій частині вступу пов’язані статистичні дані, історичні події та згадайте дослідження відомих авторів, щоб підкреслити важливість дослідження теми магістерської роботи.
  2. Мета. Щоб правильно сформулювати мету, скористайтесь наступною формулою: «дослідити» + «назва вашої роботи». Наприклад, дослідження впливу серпокрильців на кількість та розмноження комах в Україні.
  3. Завдання. Візьміть за основу пункти змісту та переформулюйте їх в завдання, додаючи на початку такі слова, як з’ясувати, виявити, зрозуміти, проаналізувати, розробити.
  4. Об’єкт та предмет дослідження. Спойлер! Про формулювання цих пунктів вступу читайте в наступному пункті статті.
  5. Методи дослідження. Насправді їх дуже багато: аналітичний, історичний, порівняльний, методологічний, логічний, формально-логічний, синтез та багато інших. Також можуть бути присутні вузькоспеціалізовані методи певної галузі.
  6. Гіпотеза. Це ключове припущення, яке ви хочете перевірити в роботі. Зазвичай вона доречна, коли присутні опитування чи експерименти.
  7. Теоретичне та практичне значення. Опишіть, яку нову інформацію ви додали до наявних даних в темі, та як її можна застосувати на практиці.
  8. Інформаційна база. Коротко схарактеризуйте найважливіші праці, на які спирались в процесі написання магістерської.

ТОП 5 помилок при написанні вступу

Насправді їх набагато більше, але найчастіше припускаються наступних:

  • Пишуть спершу вступ, а потім — основну частину. Тоді як варто робити навпаки: працюючи над основною частиною, ви можете неодноразово суттєво її змінювати. Тоді вступ міститиме суперечливу інформацію й доведеться переписувати його наново.
  • Плутають об’єкт та предмет дослідження. Запам’ятайте! Об’єкт відповідає на питання «Що досліджується в роботі?». Наприклад, популяція серпокрильців в Україні. Предмет – «Який аспект об’єкта я беру до уваги?». Наприклад, вплив серпокрильців на кількість та розмноження комах в Україні.
  • Неуважно перевіряють текст. Зазвичай вступ до магістерської роботи пишуть в останню чергу і не хочуть або не встигають його уважно вичитати. Й дарма! Роботу починають перевіряти зі вступу: очевидні хибодруки чи помилки в ньому впливають на сприйняття магістерської загалом.
  • Використовують загальні фрази. Часто за кліше ховаються, коли не розуміють принципів формулювання та постановки основних структурних пунктів цього розділу. Замість цього спробуйте використовувати термінологію та звороти, широко поширені у вашій галузі.
  • Забувають про деякі зі структурних елементів. Тут взагалі просто — попросіть зразок вступу з торішньої роботи на кафедрі. Так точно знатимете, що він відповідає вимогам, й залишатиметься лише написати текст за вказаною структурою.

Парадоксально, але саме вступ до магістерської роботи та висновок до неї викликають найбільше труднощів у магістрантів. Погодьтесь, це вагома причина приділити якомога більше уваги правилам та принципам укладання цих розділів або ж доручити їх тим, хто точно знає, як правильно написати магістерську роботу.

Приклад вступу до магістерської роботи

Бракує часу на виконання завдання?

Ми допоможемо